Wanneer is witgoed aan vervanging toe?

Wanneer is mijn witgoed aan vervanging toe?

Witgoed kan goed tegen de tand destijds en het intensieve gebruik. Afhankelijk van het soort apparaat en de kwaliteit die u wenst, gaan wasmachines, drogers, vaatwassers of koelkasten toch al snel tientallen jaren mee. Uiteraard kan er weleens wat kapotgaan of moet er iets vervangen worden. Tegenwoordig is het bijna een trend om dan een apparaat of product dat het eigenlijk nog goed doet, zomaar weg te doen of naar de stort te brengen. Goed, dat is dus niet per se nodig. Maar wat kunt u doen en wanneer moet u ingrijpen?

Witgoed slijt

Helaas, niets aan te doen. Maar witgoed slijt nu eenmaal. Dit komt met name doordat we het, met name vaatwassers of wasmachines, bijna dagelijks gebruiken. En iedere keer dat we deze apparaten inschakelen gebruiken zij veel water. Dit water is in de eerste instantie geen probleem, maar door de aanwezige kalk kunnen afzettingen ontstaan die het rendement van het apparaat aantasten. Een wasmachine of vaatwasser met een grote hoeveelheid kalk zal na verloop van tijd minder goed schoonmaken. Ook andere factoren kunnen invloed hebben op de slijtage van het witgoed. Denk bijvoorbeeld aan elektrische storingen, beschadigingen of een te hoog energieverbruik.

Zuinig witgoed

Gelukkig is veel witgoed tegenwoordig een stuk duurzamer geworden en wordt er bij de bouw of aansluiting rekening gehouden met het verbruik van energie of water. Deze aanpassingen dragen bij aan de levensduur van veel apparaten. Maar, vraag uzelf bij aanschaf van een nieuw apparaat ook altijd af of het nieuwe apparaat dat u koopt wel echt zo duurzaam is. Zeker wanneer u het vergelijkt met uw huidige apparatuur. Tegenwoordig worden ook voor apparaten zoals witgoed of bruingoed diverse energielabels afgegeven. Zo weet u in een oogopslag of uw nieuwe apparaat wel zo groen is.

Geef witgoed vooral een tweede kans

Jaarlijks belandt er ontzettend veel witgoed op de schroothoop. Zonde. Want in de meeste gevallen is de apparatuur in nog niet zo’n slechte staat dat het direct weggegooid hoeft te worden. Hoewel gedacht wordt dat witgoed niet rendabel meer is, kan een reparatie wonderen doen. Tot slot denken men snel dat dit een dure onderneming is. Dat klopt niet altijd. In de meeste gevallen is het voordeliger om witgoed te laten repareren dan dat u direct een nieuw model wasmachine, droger of koelkast koopt. Een goede en ervaren reparateur weet immers waar hij moet kijken en moet zijn om overtollig vuil, kalk of een kapot onderdeel te verwijderen of te vervangen. Doorgaans hebben zij genoeg ervaring en kunnen uw witgoed een tweede leven geven. Zo hoeft u geen duurder of nieuwer exemplaar aan te schaffen en kan uw witgoed er weer voor lange tijd tegenaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.