Koelkast schoonmaken

Tips: koelkast schoonmaken

Er zijn verschillende redenen waarom het belangrijk is om uw koelkast goed schoon te houden. Allereerst staat het een stuk frisser. Tevens bewaart u etenswaren in dit apparaat. Dit zorgt voor vervuiling, en dat terwijl het juist zo belangrijk is om voedsel op een schone plek op te bergen. Daarnaast is een schone koelkast ook een duurzame koelkast. Een vuile koelkast koelt slechter en heeft een verhoogd energieverbruik. Om die reden delen wij een aantal tips om de koelkast schoon en hygiënisch te houden.

Koelkast schoonmaken

Het is natuurlijk goed om regelmatig een schone doek door de koelkast te halen, maar we raden daarnaast aan om jaarlijks een grondige schoonmaak te houden. Schakel het apparaat uit en verwijder alle producten. Als u dit ’s winters doet kunt u de producten even buiten zetten om ze koel te houden. ’s Zomers is het handig als u alles tijdelijk in een koelbox kunt zetten.

Verwijder nu alle losse elementen uit de koelkast: de plankjes, het eierrekje, de groentelades en zet deze in een sopje. Doe de binnenkant van de lege koelkast af met een reinigende doek en maak vervolgens grondig schoon met afwasmiddel of milde allesreiniger. Denk ook aan alle hoekjes, gleufjes, rubbertjes en de deur. Achteraf maakt u alle oppervlakken goed droog met een schone theedoek.

Een losstaande koelkast kunt u tevens een stuk van de muur af schuiven om het rooster aan de achterkant af te stoffen. Wanneer hier te veel stof verzameld kan de warmte niet goed meer weg en zal de koelkast harder gaan koelen en gaat het energieverbruik aanzienlijk omhoog.

Vriezer schoonmaken

Wanneer u een koelkast/vriezer combi heeft is het raadzaam om ook gelijk de vriezer te ontdooien. Haal ook dit vak helemaal leeg en plaats emmers of bakken met heet water in de vriezer om het ontdooiproces te versnellen. Wanneer al het ijs ontdooid is kunt u de stappen die u ook uitvoerde voor de koelkast herhalen: alles afdoen met een doek, grondig poetsen met schoonmaakmiddel en droogmaken met een theedoek.

Zodra dit allemaal gedaan is kunt u de koelkast weer aanzetten. Zet de producten pas weer terug wanneer de koelkast en/of vriezer weer op temperatuur zijn, om het bederven van uw producten te voorkomen. Nu heeft u uw koelkast schoongemaakt, en kan deze er weer een jaar tegenaan! Mocht uw koelkast na het schoonmaken nog steeds niet optimaal functioneren, dan is er wellicht meer aan de hand. U kunt dan eventueel iemand inschakelen voor koelkast reparatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.