Hoe laat je witgoed langer meegaan?

Hoe gaat witgoed langer mee?

Witgoed wordt tegenwoordig vaak gekocht en belandt dan onder een keukenkastje, in de berging of op zolder. Hoewel we de apparaten veel gebruiken hebben we er nauwelijks omkijken naar. En dat is misschien wel beter ook. De was of vaat zijn natuurlijk klusjes die we niet graag doen en waar we al helemaal niet lang over willen doen. Toch is het belangrijk om regelmatig eens een blik op uw witgoed in huis te werpen. Werkt alles nog? Moet er iets vervangen worden? Zitten er ergens verstoppingen? Als u dit eens in de zoveel tijd doet gaat uw witgoed langer mee. Wij geven u alvast enkele tips!

Het controleren van het witgoed

Dat begint bij het controleren van uw witgoed. Zo hoeft u geen monteur te zijn om onderstaande stappen uit te voeren om te zien of alles het nog goed doet. Achterstallig onderhoud schuilt daarbij vaak in een klein hoekje. Met name bij wasmachines en vaatwassers blijft er nogal eens vuil achter in de putjes. Probeer daarom bij het afruimen van de tafel de borden zo schoon mogelijk in de vaatwasser te zetten. In het geval van een wasmachine kunt u regelmatig de roosters checken. Hier blijft een berg vuil achter in de vorm van stof, haar en ander vuil. Probeer ook de randen van uw witgoed eens te controleren. De meeste vaatwassers, wasmachines en koelkasten hebben rubbers rondom of op de deuren. Dit is vaak een bron van bacteriƫn en vuil. Na verloop van tijd kunnen deze rubbers gaan slijten als gevolg van dit vuil.

Oorzaken waar u zelf wat aan kunt doen

Sommige oorzaken, zoals het schoonmaken van het witgoed, kunt u vaak zelf verhelpen. Er zijn ook andere klusjes of controles die de levensduur van uw witgoed kunnen verlengen. Bij een vaatwasser kunt u bijvoorbeeld met een speld de sproeigaatjes afgaan. Het komt namelijk vaak voor dat kalk zich ophoopt in de sproeiarmen. Door dit door te prikken kunt u de kalkresten verwijderen. Als u iets aan uw witgoed gaat doen, houd dan altijd het instructieboekje bij de hand. Mocht u iets openschroeven of weghalen, dan weet u hoe het weer teruggeplaatst moet worden.

Oorzaken waar u niets aan kunt doen

In het geval van problemen met de stroomvoorziening in de droger, koelkast of wasmachine is het verstandiger om hier een professional naar te laten kijken. Begin hier nooit zelf aan. Ook ernstige gevallen van vetluis (dat een vette laag achterlaat op uw was en wasmachine) is het beter om een professionele monteur te raadplegen die uw wasmachine uit elkaar kan halen om de vetluis te verwijderen. In het geval van een droger kan er veel stof (uit kleding afkomstig) ophopen in de ventilatieroosters. Dit kunt u proberen zelf te verwijderen of door hulp in te schakelen van een professional of reparatiebedrijf.

Leave a Reply

Your email address will not be published.